Från vänster syns Sven Strandberg, ordförande i föreningen ”Den blomstrande landsbygden” tillsammans med Anna Eriksson, Eringsboda Brunns ägare Eva Karlsson och Claes Ohlsson samt glaskonstnären Malin Tehagen som kommer till mässan. FOTO: THOMAS TÖRNQVIST

– Vi är förbaskat tjuriga här, säger företagarföreningens ordförande Sven Strandberg och skrattar. En egenskap som nu utmynnar till en landsbygdsmässa i maj.

De slåss alla, de 117 medlemsföretagen, tillsammans för en levande landsbygd. Och man gör det i föreningen ”Den blomstrande landsbygden” som består av företagare från orter som Backaryd, Belganet, Eringsboda, Hallabro, Tjurkhult och Öljehult. Under hösten har man värkt fram idéer och tankar till något greppbart – en landsbygdsmässa, som smäller av 7 maj på klassisk dansant mark vid Eringsboda Brunn.

– Vi tyckte det var en bra plats här! Vi vill marknadsföra bygden, det är vår livsuppgift att vi ska synas och höras och detta är ett sätt, säger föreningens ordförande Sven Strandberg där han sitter vid ett packat bord på det gamla dansstället ute i skogarna kring Eringsboda.

Runt om honom sitter under tisdagens pressträff likasinnade eldsjälar och företagare som brinner för sin bygd. Och med är också kommunens landsbygdsutvecklare Ebon Kaisajuntti, som gillar initiativet skarpt.

– Jätteroligt, vi kan bara applådera och stötta. För oss i kommunen hade det varit omöjligt att dra igång något sådant här. Att ha den här föreningen här är ovärdeligt, säger hon. Arrangörsföreningen ”Den blomstrande landsbygden” vet inte vad man egentligen ska hoppas på under detta premiärår om vi pratar besökssiffror.

– Men blir det tusen personer som kommer så ska vi nog vara glada, säger Sven Strandberg.
Runt 60 lokala företagare kommer att dyka upp i och utanför ”Brunnen”, och branscherna spretar åt alla olika håll.

Precis som programmet – för vad sägs om blandningen ”Pelle Polis” och hans hund, teaterföreställning, fiskdamm, författarbesök, eller en nostalgisk dansbandsutställning?

Av: THOMAS TÖRNQVIST, SYDÖSTRAN (26/4 2016)