Integration och service på landsbygden! Möjligheter, samarbete och utveckling!

Det händer mycket i föreningen och vi kan nu med glädje och stolthet presentera ett projekt som vi tillsammans med Ronneby Kommun kommer påbörja efter sommaren. Det kallas ”Integration på Landsbygden”.

Blomstrande Bygden har ett nära samarbete med företag, samhällsföreningar samt andra föreningar och organisationer. Vi ser möjligheter i detta samarbete och tillsammans med kommunen kan vi utveckla landsbygden ännu mer och hjälpa de nyanlända ut i samhället.

Projektet integration på landsbygden handlar också om att hitta rätt människor till rätt plats då många av dem som kommit har en önskan att få bo på landet och har erfarenhet av detta. Många nyanlända är också egna företagare och har unika kunskaper och erfarenheter och en önskan att kunna fortsätta driva företag.

I Ronneby är det bostadsbrist men samtidigt finns det tomma hus, lägenheter, lokaler och fastigheter som kan hyras ut på landsbygden. Projektet innebär dels att undersöka vilka möjligheter som finns för de nyanlända, i frågor som boende, skola, vård, praktik och arbete på landsbygden. Vi ser med spänning fram emot att påbörja detta projekt och samarbete!

Ett annat viktigt projekt för landsbygden som vi också arbetar med är ”servicepunkter”. Servicepunkt är ett ställe där de mindre tätorterna har en samlingspunkt för befolkningen. En plats där man kan träffas och öka den sociala förmånen, att tillexempel kunna fika och prata med sina vänner, samt ett ställe där man har möjlighet att öka den lokala samhällsservicen som idag saknas på många orter.

Vill ni veta mer eller vara med och arbeta för en bättre landsbygd?Vi behöver fler eldsjälar som kan vara med i våra spännande projekt, varmt välkomna att höra av er!

Så vill vi avsluta med att önska er alla en riktigt skön sommar med många besök i vår vackra blomstrande bygd!

Text/Foto: Anna E.